Elegendő búza lesz az ország ellátására

 Őszi búzából a betakarításra váró terület 966 ezer hektár, 72 ezerrel kevesebb a tavalyinál – közölte az Aratási Koordinációs Bizottság idei elő ülését követően Czerván György. A Földművelésügyi Minisztérium (FM) agrárgazdaságért felelős államtitkára hozzátette: a terméshozam hektáronként átlagosan 5 tonna lesz az előzetes becslések szerint, ami megegyezik a tavaly tényadattal. Országszerte előreláthatólag 4,8-4,9 millió tonna őszi búzát takarítanak be.

Az őszi árpát hétfőig mintegy 1000 hektáron vágták már le. A hozam 4,9 tonna hektáronként, az előzetes termésbecslés 4,8 tonna volt. A 270 ezer hektáros vetésterületről a szakemberek mintegy 1,3 millió tonna őszi árpát várnak, többet a tavalyinál. A repcéből az előző évhez képest mintegy 13 százalékkal várnak nagyobb hozamot, ami 2,8 tonna hektáronkénti átlagtermést jelent az idén. Így a termés mennyisége országosan elérheti a 717 ezer tonnát (254 ezer hektárról). Ez a mennyiség mintegy 200 ezer tonnával haladja meg a múlt évit.

A jó közepes termésmennyiség – amit a szakemberek az előzetes becslések alapján várnak a nyári betakarítású növényeknél és az őszi búzánál is – fedezi Magyarország belső felhasználását. Czerván György megjegyezte, napokon belül megkezdődik a repce, és Péter-Pál napja környékén pedig elkezdődik a búza aratása az országban. Mindehhez Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke hozzáfűzte, a gazdák felkészültek az aratásra, és a kedvező áralakulásban reménykednek.

Az árakról az államtitkár azt közölte, hogy januártól március közepéig-végéig a búza és a kukorica ára is 10-15 százalékkal csökkent. A márciusi mélypont után lassú áremelkedés kezdődött, a világpiaci tendenciáknak megfelelően. A kukoricánál az áremelkedés tartóssá vált, a búza ára stagnál, így a tőzsdei árak a múlt évinél 8-10 százalékkal alacsonyabbak, a kukoricánál, a repcénél és napraforgónál magasabban az árak, mint tavaly. Ez az jelenti, hogy a június 20-i jegyzések alapján a malmi búza ára tonnánként 43500 forint, míg egy évvel korábban ez 48 ezer forint volt. A kukorica esetében a kötés 52 ezer forint tonnánként, tavaly ugyanebben az időben 41 ezer forint volt a tonnánkénti ár.

Czerván György beszélt a kárbejelentésekről is. Eddig 65 600 hektárra érkezett kárbejelentés a gazdáktól. Ennek nagy részét a tavaszi fagykárok teszik ki: főként a szőlő és gyümölcsültetvényekben keletkezett kár, több mint 43 ezer hektáron. A gabonánál elsősorban a belvíz okozott kárt, mintegy 11 ezer hektáron. Az utóbbi két hétben pedig a jégeső okozta kár bejelentése nőtt, és most már megközelíti a 9 ezer hektárt. Az utóbbi egy héten 3 ezer hektárra jelentettek jégkárt. A keddi jégverés okozta károk felmérése jelenleg is tart, fontos, hogy az érintett gazdák 15 napon belül jelentsék be a kárt.

(Forrás: MTI, Nemzeti Agrárgazdasági Kamara)

Forrás: Nemzeti Agrárgazdasági Kamara