Növénykultúrákat is tönkretett a szatmári jégeső

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tájékoztatása szerint a jégeső Rozsály, Méhtelek, Garbolc, Uszka, Kishódos, Nagyhódos, Nyírkáta, Magosliget, Botpalád, Tiszabecs, Csenger, Zajta és Gacsály településen okozott kisebb-nagyobb károkat. A borsónyi, vagy dió és tojás nagyságú jég a keddi kora reggeli órákban kevés csapadékkal érkezett, ezért is okozhatott ekkora pusztítást. A helyzetet nehezítette, hogy délelőtt ismét vihar volt a térségben, így nőtt a kárt szenvedett ingatlanok és területek száma.

A kármentesítésben kétszáz tűzoltó és önkéntes mentőegység vett részt. A megyei kormányhivatal harminc szakembere szerdán megkezdte az épületekben és a mezőgazdasági növénykultúrákban esett jégkárok felmérését is.

A Földművelésügyi Minisztérium (FM) minden eszközzel segíteni kíván a jégesőkárral érintett gazdákon, a kárenyhítési alap elegendő fedezetet nyújt minderre. A szaktárca közleményében emlékeztetett arra, hogy az agrárkárenyhítési rendszerben részt vevő gazdálkodóknak káraikat 15 napon belül kell bejelenteniük a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal honlapján. A gazdáknak november 30-ig kell majd benyújtaniuk a teljes gazdasági évre vonatkozó kárenyhítő juttatás iránti kérelmüket. A kárenyhítési alapban a jövő év elején rendelkezésre álló mintegy 24 milliárd forint bizonyosan elég lesz az uniós szabályok szerinti legmagasabb összegű kompenzációra és a károsult gazdáknak nem kell számolniuk forráshiány miatti támogatáscsökkentéssel.

A minisztérium emellett a mostani jégesővel sújtott települések gazdálkodói számára is elérhetővé teszi a tavaly jégeső, vagy az idén fagy által okozott károkat szenvedett gazdálkodóknak kidolgozott, százszázalékos költségtámogatású kedvezményes hitelt.0

(MTI) (fotó: MTI)

Forrás: Nemzeti Agrárgazdasági Kamara